Ο νέος αρχηγός των Ταλιμπαν δίνει τέλος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση Πακιστάν

taliban 1

Ταλιμπάν: Οι μαθητές με τα καλάσνικοφ

Το κίνημα των Ταλιμπάν, των «μαθητών» (του Κορανίου), δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 1994 στην πόλη Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν από ομάδα φανατικών ισλαμιστών που προήλθαν κυρίως από τις τάξεις των αποφοίτων των ιεροδιδασκαλείων (μεντρεσέ) του Πακιστάν, τα οποία ελέγχονται από την Τζαμιάτ-ι Ουλεμά (Ένωση των Ουλεμάδων). Κατάγονται κατά κύριο λόγο από την εθνότητα των Παστούνων που ζουν στα νότια της χώρας και θρησκευτικός τους ηγέτης είναι ο μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ.

Οι Ταλιμπάν ερμηνεύουν με τον πλέον αυστηρό τρόπο τη σαρία, τον ισλαμικό ιερό νόμο, και στηρίζουν την «ισλαμική επανάσταση» του Αφγανιστάν, πιστεύοντας ότι είναι το μέσο που θα εξασφαλίσει την ενότητα της χώρας με βάση τις επιταγές του Κορανίου και χωρίς την επικράτηση των άλλων δυνάμεων, των, επίσης ισλαμιστών, ανταρτών μουτζαχεντίν. Στις τάξεις τους προσχώρησε μεγάλος αριθμός βετεράνων του πολέμου κατά των σοβιετικών δυνάμεων κατοχής (1979-1989).  Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1994 οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Ταζαλαλαμπάτ στο ανατολικό Αφγανιστάν και λίγες ημέρες αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου, εισέβαλαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ανατρέποντας τον πρόεδρο Μπουρχανετίν Ραμπανί και τον πρωθυπουργό Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ. Παράλληλα, λιντσάρισαν τον κομμουνιστή πρώην πρόεδρο Νατζιμπουλάχ, ο οποίος ήταν υπό την προστασία του ΟΗΕ, και κρέμασαν το πτώμα του σε δημόσια θέα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν «το πλέον γνήσιο ισλαμικό κράτος» επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στην καθημερινή ζωή των Αφγανών. Αυξήθηκε η καταπίεση εις βάρος των γυναικών, οι οποίες έπρεπε να είχαν καλυμμένο ολόκληρο το σώμα τους, ενώ τους απαγορεύτηκε να βγαίνουν στο δρόμο μόνες, χωρίς συνοδεία συγγενικού τους άνδρα. Επίσης, τους απαγορεύτηκε να σπουδάζουν και να εργάζονται σε οποιονδήποτε τομέα εκτός από αυτόν της υγείας, προκειμένου να εξετάζουν τις γυναίκες ασθενείς. Οι άνδρες, από την άλλη, ήταν υποχρεωμένοι να έχουν γένια και να ντύνονται σύμφωνα με τις ισλαμικές παραδόσεις. Παράλληλα, απαγορεύτηκαν η ακρόαση μουσικής, η κατοχή τηλεόρασης και βίντεο, η επαφή με καθετί μη εγκεκριμένο από τους θρησκευτικούς ηγέτες, ενώ απαξιώθηκε κάθε μη ισλαμική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε, έφερε σχετική ηρεμία για τα δεδομένα της περιοχής. Οι δρόμοι έπαψαν να ελέγχονται από συμμορίες, με αποτέλεσμα οι αγρότες, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με την καλλιέργεια παπαρούνας, από την οποία παράγεται το όπιο, να μπορούν να διακινούν πιο εύκολα τα προϊόντα τους. Παράλληλα, η αυστηρή εφαρμογή του νόμου από τους Ταλιμπάν επέτρεψε τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ασφαλείας για να δοθεί ώθηση στο εμπόριο, έστω και σε υποτυπώδη μορφή.

Το καθεστώς των Ταλιμπάν αναγνώριζαν μόνο το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ζήτησαν από τον πρεσβευτή του αφγανικού καθεστώτος να εγκαταλείψει τη χώρα, ανακαλώντας την προηγούμενη απόφασή τους για αναγνώριση. Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ άρχισε η ανελέητη καταδίωξή τους από τα συμμαχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σκοτώνονται χιλιάδες Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα. Εκατοντάδες άλλοι συλλαμβάνονται για να τεθούν υπό κράτηση στην αμερικανική ναυτική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα, αλλά και στο Αφγανιστάν, με τη διεθνή κοινότητα να κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις απάνθρωπες συνθήκες μεταφοράς και κράτησης των συλληφθέντων. Οι εναπομείνατες Ταλιμπάν οργανώνουν αντάρτικα σώματα στα βουνά του Αφγανιστάν, προχωρώντας συχνά σε επιθέσεις κατά συμμαχικών στρατοπέδων, στα ανατολικά κυρίως της χώρας.

Afghan Taliban amnesty

Πακιστάν: Ο πόλεμος κατά των Ταλιμπάν

Η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν, οι οποίοι ήλεγχαν το Αφγανιστάν πριν εκδιωχθούν από τις Αμερικανο-Νατοϊκές δυνάμεις και τις αφγανικές αρχές, πιστεύεται ότι κρύβονταν και χρησιμοποιούσαν ως βάσεις εξορμήσεώς τους την περιοχή του Βορειοδυτικού Πακιστάν, στα βουνά Χίντου Κους, τα οποία καλύπτουν το Ανατολικό και Κεντρικό Αφγανιστάν, το Βορειοδυτικό Πακιστάν και την Βορειοδυτική Ινδία.

Ενώ ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, συναντούσε τον Πρόεδρο Ομπάμα στην Ουάσιγκτον και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην Νέα Υόρκη, οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του εφορμούσαν κατά των ισλαμιστών Ταλιμπάν, διότι οι τελευταίοι δεν του άφησαν επιλογή όταν καταπάτησαν την Συμφωνία Εκεχειρίας που είχαν υπογράψει με την Κυβέρνηση του Πακιστάν. Αντί να εγκαταλείψουν τα όπλα, όπως συμφωνήθηκε, εισέβαλαν σε δύο γειτονικές επαρχίες, την Μπουνέρ και την Ντίρ και εξήγγειλαν ότι θα καταλάβουν ολόκληρο το Πακιστάν.

taliban 3

Δύναμη 4000 περίπου μαχητών Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Μιγκόρα, την κεντρική πόλη του Σουάτ, όπου ήδη έχουν εκτελέσει επτά άμαχους με την κατηγορία ότι ήταν πληροφοριοδότες των αντιπάλων τους και τα πτώματά τους τα εξέθεσαν στην πλατεία για παραδειγματισμό. Στην συνέχεια οι Ταλιμπάν ανήγειραν αναχώματα και τοποθέτησαν ναρκοπέδια για να αμυνθούν στον Πακιστανικό στρατό. Ο στρατός, με την σειρά του, έστειλε στην Κοιλάδα Σουάτ ενισχύσεις με αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και περισσότερα στρατεύματα. Έντρομος ο άμαχος πληθυσμός έχει εγκλωβιστεί στην Κοιλάδα του Σουάτ, ενώ οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Τα Ηνωμένα Έθνη προσέφεραν κάθε δυνατή βοήθεια στις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που διέφευγαν διαμέσου των συνόρων με το Αφγανιστάν. Οι αξιωματούχοι των ΗΕ ανέφεραν ότι πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζήτησαν προστασία από τις υπηρεσίες του διεθνούς οργανισμού την πρώτη εβδομάδα του Μάη. Από αυτούς το 80% φιλοξενήθηκαν από συγγενείς τους, ενώ εκατό χιλιάδες βρήκαν καταφύγια σε στρατόπεδα προσφύγων.

taliban 4

«Πρεμιέρα» του αρχηγού των Πακιστανών Ταλιμπάν με απειλή κύματος επιθέσεων

Με κύμα βομβιστικών επιθέσεων κατά της κυβέρνησης απείλησαν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, μετά την ανάληψη της ηγεσίας τους από το σκληροπυρηνικό διοικητή Μουλά Φαζλουλάχ.

«Θα θέσουμε στο στόχαστρό μας δυνάμεις ασφαλείας, κυβερνητικές εγκαταστάσεις, πολιτικούς ηγέτες και αστυνομία» είπε ο Ασματουλάχ Σαχίν, επικεφαλής του συμβουλίου των Ταλιμπάν. Η ανάληψη της ηγεσίας των Ταλιμπάν από τον Φαζλουλάχ, γνωστό για τις ακραίες ισλαμικές απόψεις του και η απόρριψη των ειρηνευτικών συνομιλιών από το ηγετικό συμβούλιο μια ημέρα νωρίτερα, ακολουθούν τη δολοφονία του προηγούμενου ηγέτη των Ταλιμπάν Χακιμουλάχ Μεχσούντ, την 1η Νοεμβρίου σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο Σαχίν τόνισε ότι στους κύριους στόχους των Ταλιμπάν συμπεριλαμβάνονται ο στρατός και κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Πουντζάμπ. «’Εχουμε ένα σχέδιο. Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Δεν θα θέσουμε στο στόχαστρό μας πολίτες, αγορές ή δημόσιους χώρους. Ο κόσμος δε χρειάζεται να φοβάται» είπε ο Σαχίν.

taliban 5

Ποιος είναι ο μουλάς Φαζλουλάχ

Ο γεννηθείς το 1976 Φαζλουλάχ έγινε γνωστός το 2004, με την ίδρυση ενός παράνομου ραδιοσταθμού στη βαθιά συντηρητική περιοχή της κοιλάδας Σαβάτ για να προωθήσει τις φονταμενταλιστικές και τις αντιδυτικές ιδέες. Αυτός και οι μαχητές του πήραν τον έλεγχο της κοιλάδας το 2009 και επέβαλαν με αυστηρότητα τον ισλαμικό νόμο. Ο Φαζλουλάχ αντιτάχθηκε στους εμβολιασμούς για την πολιομυελίτιδα και έδωσε εντολή για το κλείσιμο των σχολείων στα οποία πάνε τα κορίτσια.

Η Μαλάλα, η οποία είχε επικρίνει ανοιχτά τους Ταλιμπάν και αγωνιζόταν για το δικαίωμα των γυναικών στην παιδεία, είναι ένα σύμβολο όλων αυτών τα οποία πολεμά ο Φαζλουλάχ. Οι άνδρες του Φαζλουλάχ την πυροβόλησαν και την τραυμάτισαν πέρυσι, φέρνοντας ωστόσο το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς την ανέδειξαν παγκοσμίως σε ηρωίδα. Η Μαλάλα μεταφέρθηκε στην Βρετανία για να λάβει ιατρική θεραπεία και τώρα ζει με την οικογένειά της στο Μπέρμιγχαμ. Οι Ταλιμπάν έχουν απειλήσει να την σκοτώσουν αν επιστρέψει στην χώρα της.

(Πηγές: in.gr, imerisia.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Φωτεινάκη Χριστίνα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: