Η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδαν

Χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται τροφή, νερό και στέγη μετά τη φυγή τους από μια περιοχή του Νοτίου Κορντοφάν, για να γλιτώσουν από επίθεση των ανταρτών, δήλωσε μια πηγή της Επιτροπής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στο Σουδάν.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή Αμπού Κέρσολα, στο Νότιο Κορντοφάν, και έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη Ελ Ράχαντ στο Βόρειο Κορντοφάν, δήλωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, οχήματα της κυβέρνησης συνέχισαν να μεταφέρουν χθες το βράδυ ανθρώπους σε τρεις καταυλισμούς εκτοπισμένων στον τομέα Ελ Ράχαντ, όπου ορισμένοι άστεγοι διαμένουν σε σχολεία.

Η περιοχή Αμπού Κέρσολα ήταν ένας από τους τομείς που δέχθηκαν επίθεση στο πλαίσιο επιχείρησης που εξαπέλυσαν στις επαρχίες του Βορείου Κορντοφάν και του Νοτίου Κορντοφάν  οι αντάρτες του Επαναστατικού Μετώπου του Σουδάν (SRF).

Οι αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξακολουθούν να ελέγχουν την Αμπού Κέρσολα, όπου κατέλαβαν έναν στρατώνα, όπως διευκρίνισαν.
soudan-stratos
Χωρικοί δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κοιμούνται κάτω από δέντρα, έχοντας πολύ λίγα τρόφιμα στην διάθεσή τους, μετά την αιφνίδια φυγή τους από την περιοχή αυτή το Σάββατο.

Οι αντάρτες κατέλαβαν επίσης για σύντομο χρονικό διάστημα την Ουμ Ραουάμπα, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βορείου Κορντοφάν. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν ότι η πόλη τους αφέθηκε ανυπεράσπιστη όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν στα κυβερνητικά κτίρια και έπληξαν την αστυνομία.

Ωστόσο καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά και ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη μετά την επίθεση, σύμφωνα με τους ίδιους.

Με εξαίρεση κάποιες επιδρομές, το Βόρειο Κορντοφάν είχε μείνει μέχρι στιγμής εκτός των μαχών που μαίνονταν στις πολιτείες του Νοτίου Κορντοφάν και του Νταρφούρ.

Το SRF ανακοίνωσε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί με στόχο να πλήξει την πρωτεύουσα Χαρτούμ και να ανατρέψει τον πρόεδρο Όμαρ αλ Μπεσίρ.

Πηγή:http://www.inewsgr.com/101/anthropistiki-krisi-sto-soudan.htm

Αιματηρές μάχες στο Σουδάν

Σφοδρές μάχες μαίνονται ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές στην πολιτεία Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους, όπως μετέδωσε χθες ένας κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας. Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι στους νεκρούς συγκαταλέγονται στρατιώτες από το Τσαντ.

«Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 100» μετά τις μάχες ανάμεσα στις φυλές Μισερίγια και Σαλαμάτ, μετέδωσε το Radio Omdurman, χωρίς να διευκρινίσει μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα σημειώθηκαν οι θάνατοι αυτοί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι μάχες έχουν σταματήσει, αλλά αντιθέτως ένας προεστός της φυλής Μισερίγια είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονταν γύρω από την πόλη Ουμ Ντουχούν, με πάνω από 50 νεκρούς και στις δύο πλευρές.

Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ, μέλη μιας μικτής δύναμης που περιπολεί στα σύνορα του Σουδάν με το Τσαντ, σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε μάχες με μέλη της φυλής των Σαλαμάτ, σύμφωνα με μία πηγή η οποία εργάζεται για μια ανθρωπιστική οργάνωση. «Έχουν επιβεβαιωθεί θάνατοι στρατιωτικών του Τσαντ», είπε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
550_334_44216
Οι σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο αραβικές φυλές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους από τον Απρίλιο στο νοτιοδυτικό Νταρφούρ. Την Πέμπτη, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι τα επεισόδια βίας ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές και οι μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και αντάρτες έχουν εκτοπίσει τουλάχιστον 460.000 ανθρώπους στο Νταρφούρ φέτος.

Πηγή:http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=276659&catID=14

Ελίνα Αλεξανδρίδη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: