Το Hollywood τα βλέπει ακόμα ασπρόμαυρα

Η αφίσα της ταινίας Captain Philips είναι ενδεικτική για τα 134’ που τη συνοδεύουν. Ο καλός (λευκός) που απειλείται από τον κακό (μαύρο). Τόσο απλά και απλοϊκά.

Από τη Μαρίνα Καρπόζηλου

captain_phillips_2013_new_poster-normal

Οι κακοί είναι οι Σομαλοί πειρατές. Και αν στην περίπτωση του Τζόνι Ντεπ οι πειρατές παρουσιάζονταν ως ροκ σταρ, εδώ ξεχάστε ο,τι ξέρατε. Μιλάμε για «πραγματικότητα». Κουραλιασμένα ρούχα και θυμωμένες μορφές, ένοπλοι και αποφασισμένοι. Πρόσωπα που αν τα συναντήσεις βράδυ θα σφίξεις λίγο περισσότερο τη τσάντα σου ή θα κατεβάσεις τις ασφάλειες του αυτοκινήτου σου. Εκτός και αν μιλάμε για κινηματογραφικά δεδομένα, σε αυτή την περίπτωση θα ευχηθείς να εμφανιστεί ο «καλός», ο Τομ Χανκς να σε σώσει. Ιδανικά ως καπετάνιος.

Το αξίωμα του καπετάνιου στην περίπτωση του Captain Phillips είναι ο συμβολισμός, η πρόφαση – ομπρέλα προκειμένου να σχηματιστεί μια ολόλευκη αγιογραφία.

Το προφίλ του μοιάζει να το έγραψε ένα παιδί του Δημοτικού, καθώς τα επίθετα που τον χαρακτηρίζουν είναι τα εξής: Έξυπνος, καλός, αλτρουιστής, αυτοθυσιάζεται προκειμένου να προστατεύσει το πλήρωμα του. Αυτά. Οι 2 ώρες και τα κάτι ψιλά δεν έφτασαν για να δούμε περεταίρω στοιχεία του χαρακτήρα του, καθώς ήμασταν απορροφημένοι στην εξέλιξη των κακών, -που καθώς ο κλοιός γύρω τους έσφιγγε, έγιναν ακόμα «χειρότεροι». Βολικό θα το έλεγα, αφού για να σχηματιστεί μία αγιογραφία πρέπει το υποκείμενο να αναβαθμιστεί σε «μάρτυρας». Ο καπετάνιος μας λοιπόν προσφέρεται ως όμηρος στα χέρια τους και αν και δεν παρουσιάστηκαν σκηνές ακρότητας, το μήνυμα έστω και υπογείως περνάει. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι η σκηνή που ζητάει νερό και του αρνούνται, σε αντίθεση με το μεγαλείο ψυχής του Τομ Χανκς που νωρίτερα προσφέρθηκε να περιποιηθεί τα τραύματα τους.

Το μεγάλο «ατού» του Captain Phillips είναι η αυθεντικότητα της ιστορίας. “Είναι αληθινή, βασίζεται σε γεγονότα που πραγματικά έγιναν”. Είναι άραγε η «αλήθεια» τόσο δυνατή ώστε να υπερισχύσει την ανάλυσης; Από πότε μεταφράστηκε ως συνώνυμη του μονόπλευρου και του επιφανειακού; Εντάξει, τα γεγονότα τα ξέρουμε, πώς όμως γνωρίζουμε την αυθεντικότητα της αλήθειας όταν ως αιτία της πειρατείας προβάλλεται το American dream; -που όσο μαύρο και αν έχει γίνει ακόμα εξυπηρετεί τον σκοπό του, καθώς εξακολουθεί να ταιριάζει με όλα.

Όταν ο Γολιάθ κερδίζει τον Δαυίδ σημαίνει πως έχουμε αντιστροφή των ρόλων. Τότε η αλήθεια γίνεται ψέμα, ο καλός μεταλλάσσεται σε κακό και το happy end δεν προσφέρει πλέον χαμόγελα.

captain-phillips-water-canon-600-370

Στοιχεία ταινίας:

CAPTAIN PHILLIPS

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΟΛ ΓΚΡΙΝΓΚΡΑΣ

ΜΕ ΤΟΥΣ:

ΚΑΘΡΙΝ ΚΙΝΕΡ, ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ, ΜΑΞ ΜΑΡΤΙΝΙ,

ΜΠΑΡΚΧΑΝΤ ΑΜΠΝΤΙ, ΚΡΙΣ ΜΑΛΚΕΪ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 134 ΛΕΠΤΑ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: