Ανθρωπιστική κρίση στο Κονγκό

Ο πληθυσμός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό βρίσκεται αντιμέτωπος “με μια από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις”, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και οι υπηρεσίες τους βρίσκονται απέναντι σε μια “πραγματική πρόκληση” λόγω της βίας και της “απίστευτης έλλειψης κονδυλίων”.

“Η χώρα αντιμετωπίζει μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις ” η οποία κυρίως οφείλεται ” στις ενέργειες των οπλαρχηγών των διαφόρων ενόπλων οργανώσεων αντίστασης”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) Ελίζαμπεθ Μπιρς.
el
“Η εργασία στη ΛΔ του Κονγκό αποδεικνύεται μια πραγματική πρόκληση για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις εξ αιτίας της έλλειψης ασφάλειας και των ανύπαρκτων κονδυλίων”, πρόσθεσε η Μπίρς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 30% των 827 εκατομμυρίων δολαρίων που έχουν ζητήσει τα Ηνωμένα Έθνη για τις επιχειρήσεις τους στη χώρα αυτή έχει εκταμιευθεί.

“Εάν δεν φθάσει η οικονομική βοήθεια, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε τις υπηρεσίες αρωγής προς ένα πληθυσμό που βρίσκεται στην απόλυτη ένδεια”, κατέληξε η ίδια.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Δίνει τέλος στο αντάρτικο στο Κονγκό το M23

Το ανταρτικό Κίνημα Μ23 της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσε ότι θέτει τέλος στον ένοπλο αγώνα που άρχισε πριν από 18 μήνες κατά του στρατού και τόνισε ότι θα επιδιώξει την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε την πλήρη νίκη του επί του ανταρτικού κινήματος.

Την απόφασή του ανακοίνωσε το Μ23 λίγες ώρες μετά την εκδίωξή του από το στρατό από τις τελευταίες θέσεις που κατείχε εδώ και πάνω από ένα χρόνο στην επαρχία του Βορείου-Κίβου στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

“Η ηγεσία του Μ23 ανακοινώνει ότι αποφάσισε να θέσει από σήμερα τέλος στο αντάρτικο και να συνεχίσει με καθαρά πολιτικούς τρόπους, την αναζήτηση λύσεων στα θεμελιώδη ζητήματα που οδήγησαν στην δημιουργία του κινήματος”, τονίζεται στην ανακοίνωση του Μ23.

B2F8FE3D7F6B34BEEBA262045FC2D2AA

“Για το σκοπό αυτό όλοι οι στρατιωτικοί ηγέτες μας καλούνται να προετοιμάσουν τους άνδρες τους για την διαδικασία του αφοπλισμού, της αποστράτευσης και της επανένταξής τους στην κοινωνία. Ο τρόπος εφαρμογής της διαδικασίας αυτής θα συμφωνηθεί με την κυβέρνηση της ΛΔ του Κονγκό”, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Μ23.

Η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της που μετέδωσε ο τοπικός ραδιοσταθμός Radio Okapi, αναφέρει ότι ο στρατός εξεδίωξε τους αντάρτες του Μ23 από τα τελευταία οχυρά του και ότι έχει σχεδόν πλήρη έλεγχο επί του κινήματος.

Ύστερα από στρατιωτική επιχείρηση στους λόφους Ρινιόνι και Τσανζού στην ανατολική χώρα σήμερα το πρωί, οι αντάρτες υποχώρησαν προς άγνωστο προορισμό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού συνταγματάρχη Ολιβιέ Χαμούλι.

Ο ΟΗΕ και η Κινσάσα είχαν ζητήσει από το M23 να ανακοινώσει δημοσίως το τέλος της ένοπλης δράσης του, σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι διαπραγματευτές του Μ23 στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας, όπου οι δυο εμπόλεμες πλευρές διεξήγαν συνομιλίες από το Δεκέμβριο.

Ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κονγκό

Πιο κοντά ήρθαν στο Κονγκό οι δύο πλευρές στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στην Καμπάλα μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κονγκό και των ανταρτών του κινήματος Μ23, είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.Αναμένεται να ακολουθήσουν και απ΄ ευθείας συνομιλίες.

Image

Οι αντάρτες μάχονται για τη κυριαρχία της περιοχής του «βόρειου Κίβου» που είναι πλούσια σε πρώτες ύλες καθώς και οι συνομιλίες είχαν οδηγήσει πριν από δύο εβδομάδες στην αποχώρηση των ανταρτών από την πρωτεύουσα της επαρχίας Γκόμα.

Εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών και του στρατού, περισσότεροι από 390.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον περασμένο Απρίλιο,ενώ τουλάχιστον 6.000 άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα και να καταφύγουν στη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Πηγή:http://newpost.gr

Ελίνα Αλεξανδρίδη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: