Τα εννέα αντίπαλα στρατόπεδα στη διένεξη του χρυσού της Χαλκιδικής

sos

Από τις φιλονικίες ανάμεσα σε δυο γείτονες έως τους πολέμους δυο κρατών, διαπιστώνουμε ότι εκτός από τους δυο προφανείς αντιπάλους, εμπλέκονται πολλοί άλλοι παράγοντες, που «συστρατεύονται»  με την μία ή την άλλη πλευρά κατά το δοκούν.

Πόσο μάλλον όταν έχουμε μια διένεξη που έχει χαρακτηριστικά «ακήρυχτου πολέμου» καθώς δεν είναι καν προσδιορισμένοι οι κύριοι αντίπαλοι, ούτε υπάρχει πολεμική καθορισμένη διακήρυξη.

καναδικος χρυσος

Μια από τις  κρίσεις που απασχολεί τον ελληνικό δημόσιο βίο ιδιαίτερα την τελευταία διετία, είναι η υπόθεση της επένδυσης στην επεξεργασία του κοιτάσματος χρυσού της βόρειας Χαλκιδικής, της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με πιο γνωστό το κοίτασμα στις Σκουριές. Πρόκειται για μια περίπτωση με πολλά και διαφορετικά μέτωπα αντιπαράθεσης, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται σχεδόν καθόλου συνολικά αλλά συνήθως αποσπασματικά, περιστασιακά και μονόπλευρα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Εξετάζοντας με πιο αποστασιοποιημένη ματιά τις αντιμαχόμενες πλευρές αυτής της κρίσης, ανιχνεύουμε εννέα διαφορετικά μέτωπα αντιπαράθεσης, τα οποία δεν είναι ξεκάθαρα μεταξύ τους, αλλά ούτε και στο ίδιο μέτωπο είναι απολύτως διαυγείς οι πλευρές που βρίσκονται αντιμέτωπες. Τα  μέτωπα αντιπαράθεσης είναι:

  1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ: Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» απέναντι στις κάθε είδους τουριστικές επιχειρήσεις του Στρυμονικού κόλπου.  Στην πρώτη πλευρά συμπαρατάσσεται η ελληνική κυβέρνηση που επιδιώκει να γίνουν και άλλες επενδύσεις και στην άλλη πλευρά συμπαρατάσσονται κάθε είδους οικονομικά συμφέροντα που δεν έχουν όφελος από τη συγκεκριμένη επένδυση. Απέναντι στην εταιρεία που επιδιώκει να βγάλει κέρδος από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, βρίσκονται οι επαγγελματίες, οι  μικρές και οι μεγάλες επιχειρήσεις του τουριστικού και γεωργοκτηνοτροφικού κλάδου της βόρειας Χαλκιδικής, που ανησυχούν ότι η οποία περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή θα πλήξει το εισόδημα τους, μέσω της ενδεχόμενης μείωσης Ελλήνων και ξένων τουριστών. Σε δεύτερο επίπεδο μπορεί να αντιπαρατίθενται και τοπικά οικονομικά συμφέροντα από περιοχές που ευνοούνται από την επένδυση (προμηθευτές, εργατικό δυναμικό κλπ) και από εκείνες που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα «επιρροής» οπότε αντιτίθενται και με βάση το… παραδοσιακό σκεπτικό: «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα…».
  2. evrokatadiki-tis-elladas-gia-tin-ellinikos-xrysos-1-315x236ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ: Οι οικολογικές οργανώσεις, οι ενώσεις πολιτών και όποιοι έχουν ανησυχία για τυχόν επιβάρυνση του περιβάλλοντος, απέναντι σε όσους πιστεύουν είτε ότι οι θέσεις εργασίας και τα οικονομικά οφέλη είναι σημαντικότερα από μια περιβαλλοντική ρύπανση είτε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον από τις εγκαταστάσεις. Η οικολογική ευαισθησία συμπλέκεται με πολλα άλλα μέτωπα, καθώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης, αποτελούν το κεντρικό διακύβευμα της διένεξης.
  3. ΠΟΛΙΤΙΚΟ: Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ. Πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα παίρνουν θέσεις υπέρ ή κατά, κυρίως σε σχέση με τους βασικούς αντιπάλους.
  4. ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΟ: Τα Μαντεμοχώρια (Παλαιοχώρι κλπ) και οι ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής, απέναντι στις τουριστικές-προβεβλημένες ακτές (Ιερισσός, Ολυμπιάδα). Υπάρχουν και ιδιόμορφες περιπτώσεις όπως η Μεγάλη Παναγιά που βρίσκεται στη «μέση» της διένεξης και παρουσιάζει διχαστικές τάσεις στον πληθυσμό της.
  5. ellinikos_xrisos5. ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ: Οι έχοντες σίγουρη καλοπληρωμένη εργασία ή όσοι έχουν προοπτική απόκτησης δουλειάς απέναντι σε όσους είναι άνεργοι χωρίς προοπτική εξεύρεσης εργασίας ή βρίσκονται προ του φάσματος της ανεργίας. Συγκεχυμένο μέτωπο, καθώς πχ ένας άνεργος μεταλλωρύχος που προσδοκά στην επέκταση της επένδυσης και στην απασχόληση του είναι απέναντι σε έναν άνεργο υπάλληλο εστιατορίου της παραλιακής ζώνης που έκλεισε λόγω κρίσης, αλλά εργασιακά δεν μπορεί αν βρει εύκολα δουλειά στις μεταλλευτικές δραστηριότητες και φοβάται ότι θα εκδιωχθούν οι τουρίστες από την περιοχή του.
  6. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ: Οι μεταλλωρύχοι και οι βιομηχανικοί εργάτες απέναντι στους επαγγελματίες, υπαλλήλους και εργαζόμενους στον τουρισμό, τη γεωργία, την αλιεία και τις υπηρεσίες. Συνήθως οι πρώτοι ανήκουν σε μικρά ή μεγαλύτερα χωριά, σε αντίθεση με τα «πολυτελή» παραθεριστικά κέντρα. Η προϊστορία και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες διαμορφώνουν και αυτό το μέτωπο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη κατηγορία στερείται εργασιακών επιλογών λόγω της φύσης του ορεινού εδάφους και της παραδοσιακής ενασχόλησης μόνο με τα μεταλλεία, ενώ αντίστοιχη είναι και η «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού στις παραθαλάσσιες περιοχές.5600bd111799eb206b2e7585104e15ee_skouries-epithesi-ellinikos-xrisos-5701-47
  7. ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ: Ομάδες αντιεξουσιαστών απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις. Η αντιπαράθεση και τα χαρακτηριστικά της, αποτελούν πεδίο διένεξης ανάμεσα σε εξτρεμιστικές ομάδες που συγκρούονται με δυνάμεις των ΜΑΤ σε καθεστώς «ανταρτοπολέμου» μέσα στο δάσος ή ακόμα και σε αστικό περιβάλλον, όπως είναι η Ιερισσός, με τη λεηλασία του αστυνομικού τμήματος.
  8. ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ: Όσοι υποστηρίζουν την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας προς όφελος της εθνικής οικονομίας απέναντι σε όσους θεωρούν ότι «ξεπουλιέται» ο εθνικός πλούτος και ζητούν είτε πιο διαφανείς διαδικασίες είτε εκ των ένδον αξιοποίηση. Εδώ αντιπαρατίθενται σε επίπεδο κεντρικής φιλοσοφίας από οικονομολόγοι έως και απλοί πολίτες, μέσα κι έξω από το πολιτικό μέτωπο αντιπαράθεσης.
  9. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ: Οι έχοντες την άποψη ότι ακολουθείται ο ορθός τρόπος αξιοποίησης των υπαρχόντων κοιτασμάτων απέναντι σε εκείνους που πιστεύουν το αντίθετο. Αναφερόμαστε σε διένεξη αποκλειστικά επιστημονικού χαρακτήρα, με τεκμηριωμένες απόψεις που διατυπώνουν μεταλλειολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, οικονομολόγοι κλπ.

Α.Δ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: