Έκρυθμη η κατάσταση στην Ταϊλάνδη

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ταϊλάνδη, καθώς, όπως έγινε γνωστό, εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούν την αποχώρηση από την εξουσία της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα προσπάθησαν να εισβάλουν στην έδρα της κυβέρνησης, η οποία φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ σημειώθηκαν και τα πρώτα επεισόδια ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Περίπου 2.000 διαδηλωτές ενός φοιτητικού δικτύου προσπάθησαν να περάσουν από τον αστυνομικό κλοιό για να εισέλθουν στην έδρα της κυβέρνησης, είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πίγια Ουτάγιο σε απευθείας δηλώσεις που έκανε στην τηλεόραση της χώρας, διευκρινίζοντας ότι οι διαδηλωτές είχαν στοιβάξει σακιά με άμμο για να περάσουν πάνω από το συρματόπλεγμα.

Το πλήθος των διαδηλωτών έξω από την έδρα της κυβέρνησης άρχισε να διαλύεται όταν έπεσε η νύχτα στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, ενώ οι διοργανωτές ζήτησαν από τους μετέχοντες στη διαδήλωση να επιστρέψουν αύριο εκεί, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

tailandi

Εξάλλου σήμερα ξέσπασαν και τα πρώτα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές που αντιτίθενται στην κυβέρνηση και σε άλλους που την υποστηρίζουν, οι οποίοι έχουν διοργανώσει αντιδιαδηλώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν κυρίως σε ένα λεωφορείο που μετέφερε διαδηλωτές «των κόκκινων πουκαμίσων», οι οποίοι υποστηρίζουν την πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεκάδες διαδηλωτές πέταξαν πλάκες και πλαστικές καρέκλες στο λεωφορείο αυτό που είχε κολλήσει στην κίνηση, κοντά σε ένα στάδιο στο οποίο περίπου 25.000 διαδηλωτές των “κόκκινων πουκαμίσων” είχαν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με την αστυνομία, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση.

Η κινητοποίηση διαρκεί εδώ και ένα μήνα εναντίον της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και του αδελφού της, του Ταξίν, πρώην πρωθυπουργού ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006, αλλά παραμένει στη καρδιά της ταϊλανδέζικης πολιτικής παρά το γεγονός ότι είναι εξόριστος.

tailandi-antikubernitikoi-diadilotes

Η κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει τις συγκρούσεις με μια αντιπολίτευση, η οποία κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της κάθε ημέρα, καταλαμβάνοντας ή πολιορκώντας υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες από την Δευτέρα.

Περισσότεροι από 10.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, μετείχαν σήμερα σε κινητοποιήσεις που γίνονταν σε διάφορες περιοχές της Μπανγκόκ.

Ωστόσο μετά το αποκορύφωμα των διαδηλώσεων με τη συμμετοχή περισσότερων από 150.000 ανθρώπων την περασμένη Κυριακή, υπάρχουν ανησυχίες ότι αύριο μπορεί να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις, καθώς όπως δήλωσε χθες ο Σουτέπ Ταγκσουμπάν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο οποίος πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις και απέρριψε τις προτάσεις για διάλογο της κυβέρνησης, «η 1η Δεκεμβρίου θα είναι η ημέρα της νίκης».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters,http://www.naftemporiki.gr

Ελίνα Αλεξανδρίδη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: