Ρίτσαρντ Καπισίνσκι: Ένας πρωτοπόρος της ειρηνευτικής δημοσιογραφίας

καπισινσκιΤολμηρός πολεμικός ανταποκριτής, αλλά και χαρισματικός αφηγητής, ο Καπισίνσκι ήταν ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος και ανήσυχος άνθρωπος. Οργωσε τις εμπόλεμες ζώνες της Aφρικής, της Aσίας, της Λατινικής Aμερικής και της Kύπρου.  Γεννημένος στο Πινσκ της Λευκορωσίας το 1932, ο Καπισίνσκι σπούδασε Iστορία και τη δεκαετία του ’60 έγινε ο πρώτος απεσταλμένος του πολωνικού Tύπου στην Aφρική. Τη δεκαετία του ’70, διάσημος πλέον για τα ρεπορτάζ και τις ανταποκρίσεις του, άρχισε να εκδίδει σειρά βιβλίων βασισμένων στις πλούσιες εμπειρίες του (και εξαιρετικά ριψοκίνδυνες: κάλυψε δημοσιογραφικά 27 πραξικοπήματα και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο τέσσερις φορές από δικτατορικά καθεστώτα), αλλά και στα διαβάσματά του, τα οποία κάλυπταν μια τεράστια γκάμα ενδιαφερόντων: λογοτεχνία, ιστορία, ανθρωπολογία, εθνογραφία, λαογραφία κ.ά. Δεν τον ενδιέφερε μόνο η πολιτική διάσταση του θέματος που κάλυπτε, δεν περιοριζόταν στην πληροφορία και τα γεγονότα, αλλά εξερευνούσε και όλα όσα κρύβονταν πίσω από αυτά. Γι’ αυτό και περισσότερο από συγγραφείς όπως ο Xέμινγουεϊ, ο Oργουελ ή ο Kόνραντ, τον είχαν επηρεάσει πολιτισμικοί ανθρωπολόγοι.

Συνολικά, έγραψε περί τα 20 βιβλία τα οποία κυκλοφορούν σε 30 γλώσσες. Αφησε, επίσης, μοναδικό φωτογραφικό υλικό. Tο όνομά του ακουγόταν έντονα τα τελευταία χρόνια στις υποψηφιότητες του Nόμπελ Λογοτεχνίας, δυστυχώς όμως, «έφυγε» ξαφνικά στα 74 του.

Ποτέ δεν πήγαινε “αδιάβαστος” σε όποιο μέρος και να πήγαινε. Διάβαζε τόνους βιβλίων για την ιστορία και τα προβλήματα της περιοχής που θα επισκεπτόταν. Μάλιστα, ακουγόταν πως για να γράψει μία σελίδα για το δικό του βιβλίο, έπρεπε να έχει διαβάσει τουλάχιστον 100 γραμμένες από άλλους. Ρίσκαρε τη ζωή και την υγεία του πολλές φορές. Προσπαθούσε να εισχωρήσει στον τρόπο σκέψης των ντόπιων της κάθε περιοχής που βρισκόταν, ζώντας όπως και αυτοί. Προσπάθησε να καταλάβει και να εξηγήσει την πηγή και τη φύση των συγκρούσεων του κόσμου  και πολλοί υποστηρίζουν πως τα κατάφερε.

Χριστίνα Φωτεινάκη

Πηγή: Καθημερινή, The Guardian, culture.polishsite.us

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: