Η χαμένη γενιά της Συρίας

siria paidiaΜπορεί ο όρος «χαμένη γενιά» να παραπέμπει στους νοτιοευρωπαίους λόγω της οικονομικής κρίσης, ωστόσο η φωτογράφος Έλενα Ντόρφμαν δημιούργησε ένα ισχυρό άλμπουμ εικόνων υπό τον τίτλο «Syria’s Lost Generation», ρίχνοντας τη διεισδυτική της ματιά στους εφήβους της Συρίας που αναγκάζονται να ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων λόγω της κατάστασης που βρίσκεται η πατρίδας τους.

Τα πορτρέτα, που συνοδεύεται από σύντομες περιγραφές για κάθε άτομο, προσφέρουν μια αποτύπωση της ζωής των εκτοπισμένων εφήβων που αισθάνονται να έχουν χάσει κάθε ελπίδα.

Η Ντόρφμαν πέρασε έξι μήνες καταγράφοντας τις οδυνηρές καταστάσεις που υπέστησαν οι Σύριοι πρόσφυγες, ρίχνοντας ωστόσο την προσοχή της στους έφηβους που μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα στον Λίβανο και στο Κουρδιστάν. «Η εφηβεία είναι αρκετά δύσκολη από μόνη της, πόσο μάλλον γι αυτούς τους νέους που έχουν ένα πρόσθετο εμπόδιο ζωής» όπως αναφέρει.

Iman, 19, Λίβανος
Μοιράζεται ένα μονόκλινο δωμάτιο με την οικογένειά της σε ένα καταφύγιο που στεγάζει επτακόσια πρόσφυγες. Ο σύζυγός της είναι πίσω στη Συρία. Φοράει τα μόνα ρούχα που κατέχει και μένει μέσα όλη την ημέρα.

Farman, 20, μένει σε στρατόπεδο προσφύγων στο ιρακινό Κουρδιστάν

Abdallah, 18, Domiz, σε στρατόπεδο προσφύγων στο ιρακινό Κουρδιστάν
Ζει σε μια περιοχή για τους άνδρες που φθάνουν χωρίς οικογένεια. Μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις αρνήθηκε να ενταχτεί στο συριακό στρατό και εξορίστηκε. Εγκατέλειψε τη μητέρα και την αδελφή του στη Συρία και δεν έχει καμία επαφή μαζί τους.

Bathoul, 18, Λίβανος
Ζει με την μεγάλη οικογένεια της σε ένα κατάλυμα από τσιμέντο. Το σπίτι τους στη Συρία καταστράφηκε. Ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και τώρα βοηθά τη μητέρα της και την αδερφή της να βρουν φαγητό.

I’tmad, 17, Λίβανος
Η νεώτερη αδελφή της Iman. Μένει μέσα στο στρατόπεδο τις περισσότερες ημέρες αναπολώντας τις μέρες του σχολείου και τους συμμαθητές της

Dua’a, 17, βόρειο Λίβανο
Ζει με τον αδερφό της. Η υπόλοιπη οικογένειά της δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσει λόγω του πολέμου

Ziad, 14, Za-atari σε στρατόπεδο προσφύγων στην Ιορδανία
Ζει με την οικογένειά του.Ελπίζει ότι κάποτε θα επιστρέψει στη Συρία και θα βοηθήσει να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους.

 

Πηγές: iefimerida.gr, newyorker.com

Χριστίνα Φωτεινάκη

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: