Χιλιάδες νεκροί στο Νότιο Σουδάν

Σε χιλιάδες ανέρχονται οι νεκροί από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο Νότιο Σουδάν την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο των ανθρωπιστικών δράσεων του ΟΗΕ στην περιοχή.

Πολίτες κάθονται σε φυλασσόμενο χώρο του ΟΗΕ για να αποφύγουν τις συγκρούσεις (Reuters)

Πολίτες κάθονται σε φυλασσόμενο χώρο του ΟΗΕ για να αποφύγουν τις συγκρούσεις (Reuters) «Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί ν’ αρνηθεί σ’ αυτό το στάδιο ότι πρέπει να έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι» δήλωσε στο BBC ο Τόμπι Λάνζερ, συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην περιοχή.

«Όταν κοίταξα στα νοσοκομεία σε κεντρικές πόλεις και στα νοσοκομεία της ίδιας της πρωτεύουσας, η έκταση των τραυματιών, δεν πρόκειται πλέον για μια κατάσταση που μπορούμε να μιλάμε για εκατοντάδες νεκρούς» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους λόγω της κρίσης στο Νότιο Σουδάν. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς αναζητούν καταφύγιο σε βάσεις των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.

Η βία ήλθε ως επακόλουθο της μάχης εξουσίας ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας Σάλβα Κιίρ, ο οποίος ανήκει στη φυλή των Ντίνκα και στον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Ματσάρ, ο οποίος ανήκει στη φυλή των Νούερ, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μαζικές εκτελέσεις με εθνοφυλετικά κριτήρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των συγκρούσεων στο Νότιο Σουδάν

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι διαθέτει αναφορές για τουλάχιστον τρεις μαζικούς τάφους, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται στην πόλη Μπεντιού στο βορρά και οι δύο άλλοι στην πρωτεύουσα Τζούμπα.

πηγή: enet.gr

Μαρίνα Καρπόζηλου (αναδημοσίευση)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: