Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν τη δυνατότητα είτε να γίνουν όπλο πολέμου είτε να στηρίξουν την προοπτική για ειρήνη. Στη δεύτερη περίπτωση μπορούν να γίνουν όργανό επίλυσης διαφορών. Όταν ακολουθούν τους κανόνες του επαγγέλματος, όπως η Αντικειμενικότητα, η Αμεροληψία και την Ανεξαρτησία, τα ΜΜΕ μπορούν να επηρεάσουν θετικά την οικοδόμηση της ειρήνης. Μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές στα στερεότυπα και τις συγκρούσεις. Αυτή η δυνατότητα των ΜΜΕ έχει μελετηθεί λιγότερο από άλλους παράγοντες στην έρευνα και τη δημοσιογραφία.

Όπως επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, η επαγγελματική δημοσιογραφία όταν ασκείται κανονικά διαθέτει έμφυτη τη δυνατότητα να συμβάλλει στην επίλυση των συγκρούσεων. Τα ΜΜΕ μπορούν να συνεισφέρουν μια βασική προϋπόθεση προς επίλυση των συγκρούσεων:

Την επικοινωνία. Να διαπαιδαγωγούν, να διορθώνουν παρανοήσεις, να επισημαίνουν το κοινό συμφέρον και να ωθούν τα μέρη να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους πιο ανθρώπινα.

Η παραδοχή αυτών των έμφυτων πλεονεκτημάτων της δημοσιογραφίας έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη του Peace Journalism.

To Peace Journalism λειτουργεί ως μία στρατηγική, ως μία θεραπευτική διαδικασία, ως μία προσπάθεια συμπλήρωσης και επανόρθωσης της παραδοσιακής δημοσιογραφικής λογικής, με στόχο να δώσει στην ειρήνη μια ευκαιρία.

Το  Peace Journalism έχει να κάνει με μια σημαντική επιλογή των συντακτών και των δημοσιογράφων , τι να μεταδώσουν για τις συγκρούσεις και πώς να μεταδώσουν τις συγκρούσεις.

Ο στόχος είναι η δημιουργία συνθηκών ενημέρωσης και πληροφόρησης μέσα από τις οποίες οι αναγνώστες, θεατές και ακροατές, καθώς και η ευρύτερη κοινωνία, θα στραφεί και θα εκτιμήσει ρεπορτάζ που συμβάλλουν στην κατανόηση και την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων.

Η λογική του Peace Journalism δεν είναι μια ουτοπία.

Είναι ρεαλιστική, και μάλιστα πιο ρεαλιστική από την πίστη και την αφοσίωση των δημοσιογράφων σε παραδοσιακές μορφές κάλυψης των συγκρούσεων.

Το Peace Journalism αναζητεί την αλήθεια, την αλήθεια που θα επιτρέψει στους αναγνώστες, ακροατές και θεατές να ξανασκεφτούν την πραγματικότητα των συγκρούσεων. Που θα τους επιτρέψει να προβούν σε μία δεύτερη ανάγνωση της πραγματικότητας, που θα τους επιτρέψει να αναζητήσουν πλήθος διαφορετικών και εναλλακτικών ερμηνειών, που θα τους επιτρέψει να αποφεύγουν την προπαγάνδα και τις κατασκευασμένες εκδοχές των συγκρούσεων.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: